Следующая новость
Предыдущая новость

Якщо ми не будемо триматися віри Православної — розчинимось серед європейських народів. Послання митрополита Тернопільського

Якщо ми не будемо триматися віри Православної — розчинимось серед європейських народів. Послання митрополита Тернопільського

Архієпископ Нестор звернувся до вірних Української православної церкви Київського патріархату з різдвяним посланням.

У своєму слові душпастир наголошує на важливості виховання дітей в християнських традиціях.
«Традиційно Різдво сприймається як найбільш родинне з церковних свят, — йдеться у зверненні. Але часто ми обмежуємося лише тим, що вся родина збирається за Святою вечерею, або відвідуємо родичів, які живуть окремо. Але цього для нас, православних християн, недостатньо. У ці святкові дні ми повинні задуматися над питанням, чим для нас є сім’я, родина, яке значення вона має для кожного і чи є серед нас, у нашій родині, Христос.
У нашому регіоні християнське виховання є традиційним, батьки з найменшого віку вчать дітей хреститися та слів молитви «Отче наш». Таке починання є дуже хорошим і правильним, адже до добрих і правильних вчинків дитину потрібно привчати і виховувати змалку. Та якщо батьки самі не роблять того, чого навчають дитину, то зерно навчання, кинуте в дитяче серце, але не зрошене добрим прикладом батьків, не дасть плоду. Якщо батьки навчають дитину молитись, але самі не моляться, то й дитина, коли виросте, не буде цього робити. Якщо батьки навчають дитину не ображати слабших, не обманювати, допомагати безпомічному, а самі роблять навпаки, то це навчання не принесе жодного результату. І головне, якщо батьки не навчать дітей власним прикладом любові до Бога і ближніх, то дитині важко буде цієї любові навчитись самостійно.
У наш час батьки часто не знаходять часу для дітей – їх виховує телевізор, інтернет, вулиця. Наслідки цього «виховання», як правило, страшні. Нині батьки нерідко забезпечують дітей усіма необхідними матеріальними речами, грошима, розвагами, але не дають любові, власного прикладу, душевного тепла. На жаль, часто можна побачити, що батьки самі йдуть до храму, моляться, причащаються, але дітей із собою не ведуть, не привчають любити молитву і богослужіння.
Дорогі браття і сестри! У нашій державі після Революції Гідності почалися зміни. Ці зміни ведуть нас до зближення з Європою та європейськими цінностями. Але якщо при цьому ми втратимо нашу віру, забудемо про Бога і Церкву, яку Він створив заради нашого спасіння, якщо в погоні за матеріальними благами втратимо свої душі, то ці цінності приведуть нас до загибелі. Якщо ми не будемо триматися віри Православної і не будемо навчати цього дітей, то втратимо і свою національну ідентичність, а разом з цим – перестанемо бути українцями, розчинимось серед європейських народів. Від нас залежить, якою буде Україна завтра, якою збудують її сьогоднішні діти, бо саме на нас покладено їх навчання і виховання. Нехай нам у цьому допоможе Господь і нехай нас направить бути добрим прикладом для українців наступних поколінь.
У ці радісні святкові дні вітаю всіх вас, всечесні отці, дорогі браття та сестри, з величним святом Різдва Христового! Вітаю духовенство нашої єпархії, благочинних, настоятелів храмів, чесне чернецтво та весь клір. Вітаю місцеву владу, воїнів Збройних Сил України та добровольчих батальйонів, волонтерів і всіх жителів області. Закликаю всіх до молитви за державу і народ, щоб Господь благословив Україні перемогу над агресором, щоб якнайшвидше наші воїни-захисники з перемогою повернулися додому.
Нехай благословення Господа нашого Ісуса Христа, що для нашого спасіння у вертепі народився і в ясла був покладений, перебуває з українським народом на віки віків.
Христос народився – Славімо Його!
Нестор,
архієпископ Тернопільський і Кременецький

Источник

Последние новости